admin összes bejegyzése

Magunkról

Egy lelkes kis csapat vagyunk,  óriási álmokkal és tervekkel, teli ötletekkel, kreativitással, energiával. Fő célunk, hogy az esztergomi családoknak  és gyerekeknek örömteli perceket, órákat szerezzünk.

Az Otthon Segítünk Alapítvány 14 éve angol mintára, de a magyarországi viszonyokhoz igazodva indult el, a nemzetközi Home Start részeként. Esztergomban az országban elsőként kezdték meg a munkájukat  a  felkészített önkéntesek és 2003-ban megalapították az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítványt.

Az azóta eltelt időszakban a működésnek sok útját kipróbáltuk, több sikeres, de több nehezebb perióduson is túljutottunk.  Az indulás óta sokat változott a társadalmi, gazdasági környezet és a civil szervezetek helyzete is. A csoportunkban megvolt az igény arra, hogy az új kihívásokra közösen keressünk megoldásokat, ennek eredményeként tevékenységeink is egyre alakultak, bővültek.

Küldetésünk

Az Otthon Segítünk Alapítvány társadalmi jövőképe

Egy olyan családbarát társadalomról álmodunk, ahol
Jó szülőnek lenni,
Az emberek optimisták mert biztonságban élnek
Az önzetlen kapcsolatokban természetes kérni, adni és elfogadni
Ahol mindenki azt csinálja amire született
És jut idő a kacagásra

Alapértékeink

önkéntesség
Az OSA számára az önkéntesség szabad döntésen alapuló tartós elköteleződést jelent, amely során tapasztalatainkat, időnket ellenszolgáltatás igénye nélkül adjuk át.  Számukra ez azért értékes, mert a közösségért hasznosat tehetünk, általa gazdagodunk és segít ellensúlyozni a fogyasztói szemléletet.

elég jó szülő
Az OSA számára fontos, hogy az emberek a szülői szerepüket, meglévő erőforrásaikat felismerve boldogan élhessék meg, mert hisszük hogy így tudnak ők és gyermekeik kiteljesedni. Mindig saját a családjuk adottságaihoz, képességeikhez, körülményekhez igazodnak

a korai gyermekévek fontossága
Az OSA szerint a kisgyermekes évek meghatározóak mind a szülői szerep, a gyermek és a család és a későbbi emberi kapcsolatok szempontjából. Ezért igyekszik belépni és a saját útjukon megerősíteni a családokat.

rendszeres segítés
A rendszeres segítésben az az érték a számunkra, hogy kiszámítható, bizalomra épül, és a szakmai háttere jól kidolgozott.

egyenrangú kapcsolat
Az Egyenrangú kapcsolatban az az érték számunkra, hogy kiemeli a segített embert a segített szerepből. Azt képviseli, hogy ő a problémáival együtt teljes értékű ember, és lehet jó szülő. Megmutatja, hogy a társadalomban, hogy egymásra vagyunk utalva.
Mindezt nyitottsággal, elfogadással és bizalommal teszi.

mintaadás személyes jelenlét
Az OSA számára a mintaadás és a személyes jelenlét a tapasztalat hiteles  formája, amely megadja a szabadságot a befogadásra.

humor, derű
A humor, derű az az érték számunkra, amellyel feszültséget oldhatunk, kis könnyebbséget hozhatunk a családok életébe.

Családlátogatások

Alaptevékenységünk a felkészített önkéntesek által, ingyenesen nyújtott rendszeres családlátogatások. Önkénteseink heti 3-4 órát töltenek egy-egy kisgyermekes családnál 3-12 hónapig. Ez alatt az idő alatt igyekeznek abban segíteni, ami a család számára a leginkább problémát okoz.

A leggyakrabban felmerülő problémák:

Első gyermek érkezése – elbizonytalanodott édesanya – gyakorlati segítség kérése

Kistestvér érkezésekor – időbeosztás problémái, megosztott figyelem, testvérféltékenység,

Ikrek nevelésekor, kis korkülönbséggel született gyerekeknél – édesanya fizikai korlátai, otthonról kimozdulás nehézségei

Gyermekellátásával kapcsolatos problémák, kérdések – pl. szoptatás, levegőztetés, szilárd étkezésre való áttérés, ételek elkészítési módja, szobatisztaság, betegségek stb.

Gyermekneveléssel kapcsolatos problémák- pl. altatás, dackorszak, testvérféltékenység,  közösségbe kerülés stb.

Háztartás vezetésével kapcsolatos problémák – főzési praktikák, időhiány, az elfogadható és a kívánatos rend

Elvárásoknak megfelelni

Önértékelési problémák

Párkapcsolati problémák

Szöszmötölő

Szöszmötölő néven rendszeres alkotó klubot szervezünk anyukáknak már 8 éve, ahol a gyerekekre önkénteseink felügyelnek, amíg a szorgos kezek alól meseszép játékok kerülnek ki. Ez egyrészt sikerélményhez jutatja az édesanyákat, másrészt kikapcsolódást jelent a hétköznapokban, és azt az üzenetet közvetíti a gyerekek és a szülők felé, hogy a sajátkezűleg készített, személyre szabott játék versenyre kelhet a legdrágább ajándékkal. Az alkotás közben jut idő beszélgetésre, új kapcsolatok kialakulására is.

Minden kedden 10 – 12 óráig az irodánkban (Esztergom, Bottyán u.3.)

A nyári időszakban a Rugby Klub kertjében, 9-12 óráig (Esztergom, Nagy-Duna sétány 1.)

Család-órák

Családi Életre Nevelés program elindítása Esztergomban –  Jelenleg 4-en tartanak család-órákat, osztályfőnöki órák és délutáni foglalkozások keretében 10-18 éveseknek, mindannyian  elvégezték  a Sapientia Egyetem Családpedagógiai Intézetének Családi Életre Nevelés képzését. Az elmúlt 3 tanévben, összesen több, mint 700 gyerek vett részt ilyen foglalkozáson. A család-órá

Játékok, kézműveskedés rendezvényeken

Kézműveskedés: textil bábok, figurák, kreatív ötletek papírból, képeslapkésztés, fonalgrafika

Európa társasjáték: óriás családi, együttműködési játék, 2 évestől 99 éves korig mindenki talál benne magának feladatot, együtt felépítjük Európát és közben sokmindent megtudunk róla.

Ügyességi játékok kicsiknek, 1-7 éves korig, célbadobás, egyensúlyozás, gólyalábazás, mocsárjárás, horgászat, bátorságpróba

Érzékszervi játékok: tapasztalatot szerezhetnek a különböző játékok során az érzékszerveink fontosságáról

Szabadtéri társasjátékok: Óriás malom, óriás társasjátékok

Partnereink

Nap-Út Alapítvány
Határtalan Szív Alapítvány
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Szentgyörgymezői Olvasókör
Esztergomi Futóművek
Esélyek Háza
Veled-érted Egyesület
Helischer József Városi Könyvtár

Nemzeti Művelődési Intézet