EOSA összes bejegyzése

Tájékoztató

Védőháló az esztergomi családokért

Örömmel adjuk hírül, hogy az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány „Védőháló az esztergomi családokért” EFOP-1.2.1-15 pályázat keretében a családi kohézió erősítését elősegítő programok megvalósítására pályázati támogatást nyert. Ennek köszönhetően két éves projekt indult 2017. április 1-jén, melynek fő célja az esztergomi családi közösségek megerősítése és támogatása széleskörű szolgáltatások nyújtásával.

Kedvezményezett: Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány

Projekt azonosító száma: EFOP-1.2.1-15-2016-00202

A projekt címe: „ Védőháló az esztergomi családokért”

Szerződött támogatás összege: 33 745 760 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt (fizikai) befejezésének tervezett dátuma: 2019.04.01

A projekt tartalmának bemutatása:

A szolgáltatások keretében egyéni tanácsadással, tréningekkel, rendszeres foglalkozásokkal, előadásokkal valamint családi napokkal kívánjuk elérni a családokat, együtt élő vagy épp távolodó generációkat, kisgyermekes szülőket, kamaszokat és szüleiket:

 • Együtt a család” családi-, egészség-, sport-, környezeti nevelés- és esélyegyenlőség tematikájú napok, programok összesen 20 alkalommal – vidám kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást, de egyben tartalmas időtöltést nyújtva a család aprajának-nagyjának korábbi családi programjaink (pl. LogiKaland, Meseösvény) folytatásaként.
 • Életvezetési klub és tanácsadások havi rendszerességgel négy témában – gyermeknevelés, gyermekétkeztetés és életvitel, családtervezés és életmód tanácsadás
 • Ismeretterjesztő előadássorozat prevenció, kommunikáció és lelki egészség témakörben 12 alkalommal
 • Családi Életre Nevelés Program középiskolásoknak, a párkapcsolat, gyermekvállalás, harmonikus családi életre való felkészítés érdekében képzett programvezetők közreműködéséve
 • Nyári kamaszklub
 • „Kamasz a családban” szülőklub
 • Interaktív képzések, tréningek, workshopok:
  • „Hányszor mondjam? – Próbáld másképp!” – hatékony kommunikáció a gyermeknevelésben (Gordon módszerrel)
  • Generációk találkozása – eltérő életutak és élethelyzetek tudatosítását célzó kommunikációs program a generációk közötti szakadék csökkentésére
  • Önismeret és konfliktuskezelés – tréning
  • „Visszatérés a munka világába” program – kompetenciafejlesztő foglalkozássorozat kisgyermekes anyukáknak a munkaerőpiacra való visszatérésről, a családi élet és a munka összeegyeztethetőségéről

A helyszín: Esztergom városa

Programjainkkal ösztönözni szeretnénk családbarát közösségek kialakulását városunkban, és tudatosítani a harmonikus családi élet és a gyermekvállalás fontosságát. A megvalósítást elsősorban helyi erőforrásokra alapozzuk, ezért keressük az együttműködés lehetőségét esztergomi partnerekkel, szervezetekkel. Programunk célja, hogy elősegítse a létrejövő kis közösségek számára, hogy helyben elérhető lehetőségeket, szakembereket, módszereket ismerjenek meg, és e rendelkezésre álló erőforrásokra támaszkodva tudjanak tovább fejlődni.

Kapcsolat: esztergomivedohalo@gmail.com

Program kínálatunk

Legyen valami újdonság! – program ajánlat

Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány rendezvényekre, falu és városi napokra, családi programokhoz, iskolai napokra ajánl különböző korosztályoknak tematikus játszóházakat, foglalkoztató programokat.

Egy-egy rendezvényre önállóan, de a programot színesítendő, kiegészítő elemként is igényelhetők a tematikus programcsomagjaink különböző korosztályoknak (2-18 évesig)

A játszóházak és program blokkok mindegyike a következő szempontok szerint került összeállításra:

 • együttműködést fejlesztenek

 • élménypedagógiai elemeket használnak

 • kihívások elé állítják a gyerekeket

 • új ötletek keresésére és gondolkodásra késztetnek

 • sikerélményt nyújtanak

 • megerősítést adnak a meglévő saját készségekben

 • a többféle megoldás létezésére hívják fel a figyelmet

 • figyelembe veszik az egyéni adottságokat

 • a saját tapasztalatszerzést támogatják

 • egyedi és szokatlan eszközöket és hétköznapi eszközöket új funkcióban használnak

 • a résztvevők személyes figyelmet is kapnak

 • rugalmasan alakíthatók a megrendelő igényeihez alkalmazkodva

 • szabadtéri és beltéri programon is használhatók

A programok kitalálója egy matematika tanárból és tréner-coachból álló páros, kialakításuk szakértő csapat (tanító, óvónő, közgazdász, játszóház vezető ) bevonásával történt.

A programok részletesen:

Meseösvény – Próbatételek a mesék világában

 Képek :     https://1drv.ms/f/s!Armx4Gm__LHLgk10B8BGATuCLhFP
2-7 éves korosztálynak,

Megelevenednek a mesehelyszínek, mindenhol egy-egy próbatétel várja a kicsiket, változatos, a játékos kora, érdeklődése szerint differenciált feladatokkal, melyek teljesítése után mindenhol jutalmat kap, amelyeket a koronáján gyűjthet. Adott számú próba teljesítése után, felnyithatja az óriás kincsesláda fedelét és választhat az ott rejlő apró „kincsekből” . (Amennyiben a cég igényli, a saját céges ajándékokkal is feltölthető a láda.) A pálya érdekessége, hogy egy-két állomáson a felnőtt kísérőknek is építettünk be meglepetés feladatot, ezt kicsik és nagyok egyaránt örömmel szokták fogadni.

A Meseösvény állomásai rugalmasan összeállíthatók, kész vagyunk, akár újonnan kért egy-egy mesét is beépíteni.

Ízelítő az állomásokból:

Kőlevest készítünk. Csaljuk ki a mackót zenével a barlangjából! Keressük meg a Kiskakas gyémánt félkrajcárját! Erdei tornapálya. Segíts Hamupipőkének, hogy elmehessen a bálba! Szabadítsuk ki Jancsit és Juliskát! Foglald el a Mesetrónt!

A Meseösvény igény szerint kiegészülhet interaktív, zenés mese előadással, kézműves foglalkozással és mesekönyvcserével (ahány mesekönyvet hoz a gyerkőc, annyit vihet magával a kínálatból).

LogiKaLand – Barangolás a logika birodalmában

4- 10 éves korosztálynak

A játék mottója: Próbáld ki! Fejtsd meg! Találd ki! Építsd fel! Tippeld meg! Rakd össze!

Merj és nyerj! A szülők is beszállhatnak!

A LogiKaLand keretében egy újszerű, a fantáziát megmozgató játéksorozatra hívjuk gyerekeket. Állomásról állomásra haladva más-más logikai feladványt kell megoldaniuk a felkínált, néha hétköznapi, máskor pedig szokatlan eszközökkel. Próbálkozhatnak többször többféleképpen, mindent kipróbálhatnak, minden jó megoldással pontokat lehet gyűjteni, és ha a feladatok több, mint felét teljesítették apró ajándék a jutalmuk. (Amennyiben a cég igényli, az ajándék céges ajándékok is lehet.) Az egyes állomásokon a feladatokat úgy állítottuk össze, hogy a gyerekek haladhatnak 4-5 fős csapatokban, de egyénileg is és mindenki a saját korához, fejlettségi szintjéhez igazodó kérdést kap.

Cél, hogy felkeltsük érdeklődésüket, kipróbálhassák ötletességüket, a megoldások által sikerélményt szerezhessenek és mindenekelőtt egy jót játszanak. Olyan feladatokat állítottunk össze, amelyek együttműködésen alapulnak, élménypedagógiai módszereket használnak és a tapasztalati tanulást segítik elő. Reményeink szerint későbbi tanulmányaik során tudják majd használni az itt szerzett sikerélményeket, tapasztalatokat. A program hangsúlyozottan nem verseny, minden gyerek saját korának, szintjének, tempójának megfelelően haladhat.

Egyes állomásokon idősebb gyerekeknek és szülőknek szóló feladványok is szerepelnek.

A pályába igény esetén beépíthető egy, a megrendelő céghez szorosan kapcsolódó feladat, akár a cég valamelyik emblematikus eszközével, akár egy feladat megfogalmazásával. (A feladat kitalálását természetesen mi vállaljuk.)

Ízelítő a feladatokból: Óriás labirintus. Golyópálya építés. Melyik lehet a legnehezebb? – feladtok kétkarú mérleggel, Építs a mérlegre! Fogaskerekek mozgásban. Ördöglakatok. Milyen hosszú? – Méricskélés szokatlan eszközökkel. Szabadulás a várból.

A LogiKaLand igény szerint kiegészülhet logikai és stratégia játékokat felvonultató játékbarlanggal is.

Európa közelről – együttműködési játék

7-14 éves korosztály

A játék célja, hogy minél több és minél többféle ismeretet összegyűjtsenek a gyerekek Európáról, mindezt szórakoztató formában. A játék egyes részleteit már 7-8 évesek is meg tudják oldani, más részek a nagyobbakat szólítják meg.

A játék elemei : Egy óriás, színes, fából készült Európa kirakó (az elemek az egyes országok) (3mX4m)

Európa kvíz – különböző szinten

Egy térbeli kb. 20 négyzetméteren, a gyerekek segítségével felépülő pálya, amelyen az egyes országokhoz megkeresik a fővárosokat, zászlókat, az ország formáját, nevezetességeit ( a kisebbek minden egyes elem helyének megtalálásért festett smile követ vehetnek fel és adott számú kő begyűjtése esetén jutalmat kapnak)

Párosító feladat – kedvenc rajzfilmjeink, melyik országból érkeztek

Találd meg a térképen! – kvíz, amihez térképet használhatnak

Európához kapcsolódó játékasztal – kirakók, memory, Európa folyói, Építs utat! Stb.

Helyet kérünk! – Kamasz-klub

14-18 éves korosztálynak

Szeretnénk a rendezvényeken a kamaszoknak is programot ajánlani, lehetőség szerint elkülönülő területen, babzsákfoteles, teaházas formában. Többféle lehetőséget és formát ajánlunk fel nekik, amik közül szabadon választhatnak. A kamasz programnál az animátoraink nagy része képzett és felkészített egyetemista, mert tapasztalataink szerint ők, életkoruk miatt, könnyebben megtalálják a hangot ezzel a korosztállyal.

A felkínált programok, amiket a megrendelő igényei szerint érdemes még szűkíteni:

Önismeret – mini workshop – 1 óra

Önismereti feladatok, játékok 1-4 óra

Kommunikáció – mini workshop 1 óra

Kommunikációs feladatok, játékok 1-4 óra

Együttműködési feladatok – csoportban – mini workshop – 1 óra

Pályaválasztás – igény szerint 1óratól – egész napos program

Beszélgetőkörök egy tea mellett – pályaválasztás, aktuális problémák, suli, csak dumáljunk, merre tartok, szülők- fiatalok-tanárok, – folyamatosan

Alkossunk! – Engedd szabadon a kreativitásodat – folyamatosan

Játékasztalok – önismereti és stratégiai játékok – folyamatosan

Játékbarlang

2-99 éves korosztálynak

Figyelem a területre belépni könnyen megy – a kilépés nehezebb!

Játékajánlás, bemutatás, játéktanítás és közös játék animátorokkal, gyerekcsoportoknak és/vagy családoknak. A program alkalmas arra is, hogy új játékokat ismerjenek meg, próbáljanak ki, megkönnyíti a következő ajándékvásárlást is!

A játékkínálat: Családi játékok, Stratégia játékok, Fejlesztő játékok, Party játékok,

Logikai játékok, Önismereti játékok

Érdeklődni: Bálint Zsuzsa

Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány

bzsuzsa322@gmail.com

30/412-52-12

LogiKaLand – Barangolás a logika birodalmában

10 különböző izgalmas állomáson és egy logikai játszótéren tehetitek próbára magatokat.

2016. október 7-én, pénteken 14-17 óráig az esztergomi Duna Múzeumban 1-4 osztályosokat várunk 4-5 fős csapatokban. Előzetes bejelentkezést kérünk!

A program családi változata, nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló feladatokkal

2016. október 8-án, szombaton 9-12 óráig látogatható, szintén a Duna Múzeumban.

A program az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány szervezésében,

a Tyco Electronics Hungary Kft. támogatásával valósul meg.

logikaland_p logikaland_u

LogiKaLand – Barangolás a logika birodalmában bővebben…

Meseösvény 2016. június 25.

Meseösvény Esztergomban

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében 2016. június 25-én Esztergomban idén immár másodízben került megrendezésre az EOSA szervezésében a MESEÖSVÉNY című rendezvény 3-10 éves korú gyermekek és családjaik részére az esztergomi várhegyen.

Több, mint tíz különböző állomáson tehették próbára magukat a mesebeli lovagok, királyok-királylányok, akik koronájukra, pajzsukra csillogó díszeket gyűjtöttek, majd a kiinduló ponthoz visszaérve a kincsesládából egy-egy kincset választhattak maguknak.

Minden helyszín egy-egy meséhez kapcsolódott és a manónak és tündérnek beöltözött segítők, különböző szintű feladatokkal várták a különböző korú gyerekeket. Néhol még szülőknek szóló feladatok is szerepeltek.

A helyszínekből ízelítő:

Csodaország, Török császár udvara, Mézeskalácsház, Medve barlang, Tündérország, Hamupipőke konyhája, Susztermanók műhelye, Óriások országa

A programot Mesekönyvcsere, Kézművesasztal, Mesemondók, Ügyességi játékok egészítették ki.

Délután 4-8 óráig több, mint 130 gyerek játszott nálunk, összesen több, mint 30 önkéntes segítette a munkánkat, köztük az Árpád-házi Szent Erzsébet gimnázium diákjai. Főszervezők és megvalósítók: Csörgits Andrea, Lukács Anikó, Bálint Zsuzsanna, Kocsis Helga és Rimaszéki Rita

A rendezvény főtámogatója Esztergom Város Önkormányzata volt, támogatók voltak továbbá a Neuzer Kerékpár Kft, az EMI Mérnökiroda, a György – Fűzék Kft, a Rugby Klub és a Nagyzöldséges.

A fotókat Lernyei Marcell és Pásztó Levente készítette. Az itt megjelenő képek Lernyei Marcell munkái.

Meseösvényről bővebben

  13502135_1187611567957059_1455719575360804341_nMeseösvény hangulatok13507035_1187087821342767_3822608791356221626_n 13528871_1187763054608577_6113113204186327028_n 13567018_1187763071275242_7936136186072872371_n

Állandó programjaink

Szöszmötölő – Kreatív foglalkozás kisgyermekes szülőknek

Szerda délután Szentgyörgyymezői Olvasókörben

Mini Manó Klub – mondókázó a legkisebbeknek

Erősné Melegh Gyöngyvér vezetésével

Csütörtökönként két csoportban:
9:00-10:30 és 10:30-12:00
Helyszín: Esztergomi CsakPONT, Esztergom, Deák F. u. 14.
(Iparkamara épülete)