Csörgits Andrea összes bejegyzése

Segíts velünk családokat!

Az EOSA idén is elindítja lelkes csapatával az önkéntes képzést.

Célunk olyan kisgyermekes családok segítése, akik egy, vagy több babát nevelnek, s ahol mindig elkel egy harmadik kéz a hétköznapi teendőkben. Az önkénteseink  hetente egyszer, pár órában adják idejüket és barátságukat a saját szülői tapasztalataikra támaszkodva. Miért jó segíteni? Mindenkinek másért. Van, aki jól szeretné eltölteni a szabadidejét, van, akinek egyszerűen csak örömet jelent adni. Ilyen az önkéntesség. Márciusban ismét elindítjuk a családokat segítő önkéntes képzésünket.

A résztvevőket megtanítjuk „jól segíteni”, hogy mindkét fél számára hasznos és örömteli legyen az együttlét. A családot, akit később látogatni fog, az önkéntes személyisége, habitusa alapján választjuk ki. Akivel jól ki fog jönni, baráti és örömteli lesz az önkénteskedés.
VÁRUNK ÖNKÉNTES KÉPZÉSÜNKÖN!

onketntes-eosa

A KÉPZÉS KEZDETE:
Március 2. péntek, 9:00-12:00

A KÉPZÉS HELYE:
Esztergom, Bottyán J. u. 3 (Okmányiroda kapu, EOSA iroda)

JELENTKEZÉS MÓDJA:
Emailben: luna@esszencia.hu,
Telefonon: Lukács Anikó: 20/400-5821

A KÉPZÉS INGYENES!

MIT CSINÁLNAK AZ ÖNKÉNTESEK?

 • saját otthonukban meglátogatják a családokat
 • hetente 1 alkalommal
 • gyakorlati segítséget nyújtanak: játék, házimunka, hivatalos ügyek intézése, séta, stb.
 • megerősítik a családot: nem helyettük, hanem közösen végzik a feladatokat
 • szükség esetén együttműködnek szakemberekkel.

Kérjük, ha van olyan ismerősöd, akinek szívesen ajánlanád képzésünket, továbbítsd neki levelünket!

Rendhagyó apák napja Esztergomban

apa-akademia7

Hova lettek az édesapák a mesekönyvek ábrázolásaiból?
Az normális, hogy egy közel harmincas férfi gyermeket szeretne?
Miért kell ma egy óvóbácsit kézről kézre adni a budapesti óvodákban?
Miért tekintenek jó munkavállalónak egy többgyermekes édesapát, szemben egy többgyermekes édesanyával?
Milyen hormonális változások történnek egy gyermeke születését váró leendő édesapában?

E kérdésekre kereste a választ Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, január 24-én szemléletformáló előadásában az édesapák szerepéről, társadalmi megítéléséről.

Az édesapa…
– a küszöb a külvilág felé,
– vele a játék, tudjuk, egészen más, mint anyával,
– a másik nem mintája lányainak, így jövőbeli párkapcsolataik alapvető meghatározója,
– példa fiainak, aki versengés helyett épp elég, ha nagyon szereti őket,
– és az a másik pólusú energia, aki az édesanyával együttműködésben a család egyensúlyát biztosítja.

Nem kis feladat!

Oldjuk meg, hogy az édesapa sok időt töltsön a családjával, de egyben gondoskodjon az anyagi biztonságról, és persze vegyen részt a családi munkamegosztásban, … sőt ha lehet, puszta létével képviselje az egyre inkább hiányzó társadalmi apa szerepet az óvodában, iskolában, a hétköznapokban.
A beszélgetést épp csak elkezdtük… így örömünkre szolgál, hogy Léder Lászlót visszavárjuk ebben a témában Esztergomba április 18-án.

E témáról további információk itt: https://apaakademia.hu/

Léder Lászlót az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban a Védőháló az esztergomi családokért program keretében a Kikapcsoló Bekapcsoló – Családi életünk kérdései tabuk nélkül előadássorozat első állomásaként láttuk vendégül. A programsorozat következő előadásairól információ itt érhető el.

LogiKaLand eseménybeszámoló – 11.18.

Benépesült a Duna Múzeum

71

Élmény volt látni, hogy a gyerekek nem félnek a gondolkodtató feladatoktól és élvezik a koncentrációt igénylő játékokat is!

A rejtvények sokszor a felnőttek számára is kihívást jelentettek, a rengeteg különböző típusú építőjáték pedig remek alkalom volt a közös játékra a gyerekekkel. Az elektromos építőkészlethez sokszor bizony komoly szakértelem kellett!

Sokan nézegették, próbálgatták a Rubik-kockákat, ezért azt tervezzük, hogy a legközelebbi LogiKaLandon rendezünk egy verseny, melyen mindenki kipróbálhatja gyorsaságát a kocka kirakásában.

 

Védőháló Egészségnap – futás az őszbe

Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány az alábbi programokkal színesítette az Esztergomi Félmaraton futónap programját:

A Széchenyi tér közepén kismotoros / rolleres ügyességi feladatsort és falovacskás díjugrató pályát alakítottunk ki, emellett szabadtéri játszóházunk elengedhetetlen elemei a pingpong csúzli, a megunhatatlan vásári célbadobó, a gólyaláb, és az óriás sí is felsorakoztak.

Az időjárástól kicsit tartva a pagoda alatt állítottuk fel

- játékbarlangunkat, ahol fejtörőkkel, logikai-,gondolkodtató feladatokkal, társasjátékokkal, ördöglakatokkal vártuk a családok apraját-nagyját

- továbbá az Esélyegyenlőségi fesztiválon első alkalommal bemutatkozó Próbakör Érzékenyítő Kalandpálya programunkból adtunk ízelítőt:

 • Mi van a zsákban? (érintő / tapogatós),
 • Memory párkereső (fülelő / rázogatós),
 • Ügyességi tésztafűző (kéz nélkül) játékainkkal.

- A programot kézműveskedés és óriás buborék fújás egészítette ki.

Az ovis futás után a családok örömmel vették birtokukba az EOSA játszóteret. 10 diák és felnőtt önkéntes segítette a játékot. A program az ugrálóvárral kiegészülve lett teljes.

Végül az időjárás is mellénk állt, délben ránk mosolygott az első napsugár …

Egy kiválóan szervezett, jó hangulatú lelkes rendezvénynek lehettünk gyermekprogramok tekintetében közreműködői. Örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a nagyszerű eseménynek.

 Galéria:

Egy délután a környezetünkért!

Beszámoló a Környezetvédelmi napról

2017. szeptember 27-én, szerda délután óvodakertet szépítettünk az Szent Erzsébet Óvoda nagycsoportos ovisaival és vállalkozó kedvű szüleikkel az óvó nénik vezetésével.

Örömmel vettük használatba az új szerszámokat. A munka gyorsan el is kezdődött. Tujákat ültettünk cserepekbe, melyek a kerítés mellett kaptak helyet. Málnabokrokat ültettünk, hogy a gyerekek még a nyári szünet előtt évezhessék a finom és friss gyümölcsöt. Emellett mogyoróbokrokat is, hogy az ősz beköszöntével, mikor újra elkezdődik az óvoda szintén új terméseket szedhessenek a kicsik.

A hűvös idők érkezése miatt a virágládákba árvácskák kerültek és ezek díszítették a kertet. Zoli bácsinak köszönhetően mindenki megismerkedhetett a komposztálóval és annak lakóival – a gilisztákkal, a lótetűkkel és a poloskákkal. Az új játszókert a Vízivárosi Plébánia kertjében kapott helyet.

Ezt a délutánt mindenki nagyon élvezte és miközben megszépítettük a környezetünket, vidáman és jókedvűen dolgoztunk.

Galéria:

Köszönjük a képeket az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskolának

A PróbaKör bemutatkozása az Esélyegyenlőségi napon

Idén, szeptember 15-én került megrendezésre az esztergomi Széchenyi téren ez az igen fontos esemény, melyen mi is részt vehettünk.

Az egyik kiemelkedő célja a rendezvénynek, hogy mindenki megismerje, megértse és értékelje a társadalom sokszínűségét. Egy toleráns és nyitott társadalom alapja ugyanis a másság elfogadása, a sokszínűség értékként való kezelése.

A PróbaKör Érzékenyítő Kalandpályán kicsikkel és nagyokkal próbáltuk megismertetni, hogy milyen is másnak lenni. A szemléletformáló interaktív játékok által találkozhattak a látás- és hallássérültek, a mozgáskorlátozottak és az autizmussal élők mindennapi kihívásaival.

Miközben a kisiskolások PróbaKöröztek, addig a Csillangó Meseműhely mondott mesét a kicsiknek, melyeket nagy szeretettel fogadtak.

Nagy örömünkre a PróbaKör első bemutatkozását lelkesen fogadták a résztvevők, így reméljük hamarosan lesz folytatása!

PróbaKör Galéria

Nagyításhoz kattintson a képekre:

Védőháló családi délután a Szent István napi forgatagban

2017 augusztus 19-én szombaton 13.00-18.00 között Védőháló Családi Napot tartottunk az esztergomi Rugby Club Hotelben. Ez a sokszínű családi program 4 szervezet kézfogásával valósult meg.

Esztergomban a Szent István napi programsorozat keretében általában rengeteg ünnepi esemény kerül megrendezésre. A mi családi napunk is szintén ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódott. Bár az aznapi időjárás inkább egy kora őszi napra emlékeztetett, mégis sok család indult el a helyi tűzijáték napján kora délután, hogy olyan szabadtéri elfoglaltságot találjon, ahol a család apraja-nagyja jól érezheti magát.

Az esztergomi Rugby Club rendezvénye borünneppel, zenei fesztivállal, színpadi fellépőkkel, elsősorban a felnőtteknek szólt. Ezt a helyi eseményt egészítette ki az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány által szervezett Védőháló Családi Nap színes családi és gyermekprogramokkal. A szülők örömmel fogadták az ingyenes lehetőséget, és élvezettel vettek részt gyermekeikkel a közös játékban.

Négy környékbeli civil szervezet összefogásának köszönhetően a Védőháló családi nap sokrétű szórakozást és ismeretterjesztő lehetőséget kínált a résztvevőknek:

 • az Esztergomi Játékkunyhó társasjátékaival,
 • a Bajnai Zöld Tündérek Egyesület kézműves alkotásokkal,
 • a Kesztölci Bogárháton Egyesület természettudományos ismeretterjesztő programmal,
 • az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány szabadtéri játszóházzal és ügyességi feladatokkal

várta a családokat.

Óriás kirakót és többféle célbadobó játékot lehetett kipróbálni, volt ping-pong csúzli, és igyekeztünk a vízben úszó szigetre építeni. Díjlovagló akadálypálya, családi sítalp és egyéb ügyességi játékok is várták a vállalkozó szellemű szülőket és a gyerekeket. A titkos recept ismeretében óriásbuborékot is fújhattunk. A legnehezebb feladatok megoldásáért hennafestés volt a jutalom.

A program megvalósításában a 4 szervezet felnőtt önkéntesei és az esztergomi középiskolák diákjai – önkéntes közösségi órák keretében – voltak segítségünkre.

Egy mesés nap a Meseösvényen

Július 22-én az esztergomi Vároldalban a Meseösvényre invitáltuk a kisgyermekes családokat: Tündérek és manók közreműködésével mesés helyszínek elevenedtek meg, ahol próbatételek várták a kicsiket.

30 felnőtt és 15 diák segítő közreműködésével varázsoltuk át Vároldalt egyetlen délutánra, a program színes kínálatát a Bajnai Zöld Tündérek Egyesület, az Esztergomi Játékkuckó, és a kesztölci Bogárháton Egyesület új helyszínekkel és feladatokkal bővítette.

Az állomások között Szeleczki Mónika mesemondó, a Csillangó Meseműhely zenészei és V. Rózsár Brigitta mesélő vurlicere adott lehetőséget egy kis pihenésre, kikapcsolódásra.

Varázslatos családi délutánt töltöttünk együtt… meséljenek erről helyettünk Lernyei Marcell fotói

További képek az Otthon Segítünk Alapítvány Facebook oldalán

Az ingyenes gyermekprogram a “Védőháló az esztergomi családokért” EFOP -1.2.1-15-2016-00202 program valamint Esztergom Város Önkormányzata támogatásával valósult meg.

Ilyen volt az Évzáró LogiKaLand

Vidám játék a Duna Múzeumban.

logikaland-esztergom

A Duna Múzeum egészét betöltő, 10 állomásból és egy játékbarlangból álló pályán június 9-én pénteken délután 4-5 fős kisiskolás csapatokat és családokat fogadtunk. Még az udvaron is volt egy állomás. Azok számára is volt újdonság, akik már korábban részt vettek a programunkon. Összesen közel 150-en tették próbára magukat, újra teltházas volt a rendezvény.

Köszönjük a Duna Múzeumnak, hogy ismét helyet biztosított nekünk és a múzeum munkatársainak a sok segítséget.

Köszönjük a közel 20 felnőtt önkéntes munkáját, akik már legtöbben rutinosan vezették az állomásokat. A 10 diák akik fogadták, kísérték a gyerekeket a Dobó Gimnázium és az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola tanulói remekül helytálltak.

Köszönjük a pedagógusok munkáját, akik bevállalták a csoportok péntek délutánra való megszervezését és kíséretét.

A program az EFOP-1.2.1-15-2016-00202 Védőháló az esztergomi családokért pályázat keretein belül valósult meg.

Ilyen volt a Védőháló Sportnap

Az Esztergomi Otthon  Segítünk Alapítvány  „Védőháló az esztergomi családokért” EFOP-1.2.1-15 pályázat keretében megvalósuló 2 éves programsorozata elérkezett első nagyszabású rendezvényéhez.

Május 28-án Esztergomi Gyereknap keretében Védőháló Sportnapot tartottunk az esztergomi Rugby Clubban.

vedohalo-spotnap vedohalo-spotnap2 vedohalo-spotnap3

A legfrissebbeket már 10:00 órától  Strandröplabda- és Élő csocsó bajnokság várta, a bajnokság után az élő csocsó pályán déltől – a melegre való tekintettel – inkább már csak fociztunk, kifogyhatatlan lelkesedéssel.

A legkisebbek számára programkínálatunkban szerepelt “Együtt mozdul a család” óvodás rajzkiállítás, felhívásunkra 10 esztergomi óvodából összesen 133 alkotás érkezett. Ezúton köszönjük az óvodák és az óvoda pedagógusok közreműködését. A szakmai zsűri által kiválasztott alkotásokat a helyszínen díjaztuk, de a közönség számára legkedvesebb rajzokra még a nap folyamán lehetett szavazni. A díjazottak itt:  – gratulálunk az ifjú tehetségeknek.

Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány immár „megszokott” játszóháza mellett Családi 7próba játékos vetélkedővel vártuk a családokat, a család aprajának nagyjának volt itt feladat: a labirintusban útkereséstől, a manóképző műhelyen át, a talicskázós kihívásokig. A nap végén természetesen az óriás ejtőernyős együttműködési játék sem maradhatott el.

Az Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpáros Egyesület szakértő közreműködésével az óvodásokat kismotoros ügyességi feladatok, a nagyobbakat bringás ügyességi pálya várta a salakpályán. Az ovisokkal a kígyót követve szlalomoztunk, a „Hétmérföldes Pagonyban Micimackó és Tigris lakása között postáskodtunk, és az árvíz elől költöztettünk biztonságos új odúba a népes nyuszi családot. A bringás kihívásokat sikeresen teljesítők igazi vezetői engedéllyel térhettek haza.

Délután a nagyobbakat „Próbáld ki!” Sportágbemutató várta, aikido, íjászat, jégkorong, futás, rögbi, kerékpár, kangoo, minitramp sportágakban ismerkedhettek a helyi és környékbeli egyesületek képviselőivel, a felszerelésekkel, eszközökkel, technikákkal, mindeközben bemutatók színesítették a programot.

A Rugby Club kiváló helyszínnek bizonyult, ezúton köszönjük az Esztergomi Rögbi Kft-nek az együttműködést, és azt, hogy az idei gyermeknap keretében befogadta a Védőháló programot. Hosszú volt a nap, sok-sok látogatóval és sok-sok vidámsággal, köszönjük az EOSA önkéntesek és az Árpádházy Szent Erzsébet Gimnázium önkéntes diákjainak közreműködését.

Legközelebb június 9-én az esztergomi Duna Múzeumban Logikaland programmal várjuk a családokat és a kisiskolás csapatokat. Tudjuk, hogy közeledik a tanév vége, de még épp itt az ideje, hogy megmutassuk a matematika és a logika világa is lehet varázslatos… gyertek próbáljátok ki.

Június 26-án a Széchenyi téren keressetek bennünket a Védőháló sátor alatt lelki egészség témakörben készülünk programokkal, beszélgetésekkel, tanácsadással.

A háttérben folyik a komoly munka …

 • A Családi Életre Nevelés Program 3 párhuzamos csoportban folyik, a 6. alkalommal épp a tanév végén zárul, de szeptemberben folytatása következik.
 • Tanácsadásainkra, személyes mentorálásra folyamatosan lehet jelentkezni 4 témában, (gyermeknevelés, családtervezés, életmód és életvezetés) költségmentesen időpont egyeztetéssel.
 • „Hányszor mondjam? – Próbáld másképp” gyermeknevelési kommunikációs tréningünk hamarosan az utolsó állomásához ér, de június 16-án már indul is a „Visszatérés a munka világába” címmel pályaorientációt, újrafoglalkoztatást, vállalkozásindítást segítő képzésünk.

Részletes programajánló, eseménynaptár elérhető az Otthon Segítünk Alapítvány honlapján és Facebook oldalunkon:

http://esztergom.otthonsegitunk.hu/

https://www.facebook.com/EsztergomiOtthonSegitunkAlapitvany/

Kapcsolat:

esztergomivedohalo@gmail.com