Az apaság férfias

Nem kell már vadat ejteni, ellenséget elkergetni, napjainkban másképp van szükség a férfiakra, az apákra. De szükség van rájuk erősen, ez tény. Léder László, az Apa Akadémia megalkotója szerint távoli megfigyelők és kizárólag kenyérkeresők helyett tudatosan jelen lévő apákra. Pont akkor fogni a bicikli szarvát, amikor a gyerek meglódul, pont akkor csodálni meg a kis tüllszoknyát, amikor az elsőt fordul benne. Ehhez szemléletváltásra és sok közös tervezésre van szükség, mely a családok új erőssége lehet.

Mennyivel stabilabbak, működőképesek, vagy harmonikusak azok a családok, ahol apa átvállal a hagyományos női teendőkből?

Mikor az aktív, a gyermeknevelésben résztvevő apaszerepről beszélünk fontos elmondanom, hogy az apáknak nem második anyává kell válniuk. A mai modern társadalmak úgy rendezkedtek be, hogy a családi élet menedzselését női vagy anyai feladatnak tekinti. Ez azonban még száz évvel ezelőtt is másképp volt. Igazából, modern probléma, hogy az apák nem vesznek részt a nevelésben és sokszor kiesnek a családokból.  Azt szoktam mondani egy kis “csendes apa forradalomra” lenne szükségünk, aminek legelőször is a fejünkben kell megtörténnie, hogy elhiggyük végre: egy apa a szülés és a szoptatás kivételével minden nevelési és gondoskodási feladatot ugyanúgy el tud látni, mint egy anya. Mindeközben pedig nemcsak, hogy férfi marad, hanem igazi férfivá válik, mert a gondoskodás és az apaság férfias viselkedés. Azok a gyerekek, akik aktív, gondoskodó apával nőnek fel, az élet minden területén előnybe kerülnek.

A férfi-nő kapcsolat vajon erősödik az apa szerepvállalásával, vagy ez a fajta tudatosodás hozzájárul a nemek közti különbség elmosódásához?

Az aktív apa szerep stabilizálja a párkapcsolatot, és jelentős szerepet játszik a válásmegelőzésben. Én azt szoktam mondani, ha egy férfi attól érzi magát férfinak, hogy nem mosogat el, vagy egy nő attól nő, hogy ő vasalja a család ruháit, akkor már nagy a baj. Ma Magyarországon általában kétkeresős családokat találunk, ahol a férfi és női egyaránt kenyérkeresői szerepben van. A háztartás és a családi élet vezetése nem lehetséges team munka nélkül. Minden család különböző, a lényeg az egyensúly megteremtése. Sok férfit ismerek, aki örömmel átveszi a főzést és a konyhai feladatokat, büszke rá, pedig elvileg női szerepkörről beszélünk. Ha egy nő és egy férfi tisztelik és szeretik egymást, nemhogy elmosódnak a nemi szerepek, hanem megerősítik egymásban a férfit és a nőt, az apai és anyai identitást.

Leder_Laszlo

(fotó:Szász Marcell)

Címszavakban: mit jelent most elég jó apának lenni? Mit jelentett ez 50 évvel ezelőtt?

Felelősségvállalás, jelenlét, szeretet és figyelem. Figyelem és nem fegyelem! Nem kell szuper apának lenni, de jelen kell lenni testileg és lelkileg a családunk életében. Nem lehet megúszni, távolról nem lehet jó apának lenni. Kell a személyes jelenlét és a törődés. Aki jelen van, az számít, annak súlya lesz, nem kell fölöslegesen “keménykednie és fegyelmezni”. Az 50 évvel ezelőtti apaság talán a legrosszabb példa, mert- tisztelet a kivételnek- éppen erről akart bennünket lenevelni.

Az új felfogású apa szerep vajon jelent-e nehézséget a tudatosan erre törekvőknek? Van-e rá idejük, figyelmük a munka és pénzkereset mellett?

Azt gondolom ez a legnagyobb probléma, amit társadalmi vagy nemzeti szinten kellene orvosolnunk. A munkakultúránkat kellene rendbe tenni és ebben az esetben nem lehet minden felelősséget az egyénre hárítani. A családbarát munkahelyeknek apa barátnak kellene lennie.

Lehet-e különbség a főváros és nagyvárosok, valamint a vidék között az apaszerepek megerősödésében?

Alapvetően nem kellene különbségnek lennie, ha minden család megtalálhatja a maga életformájának megfelelő megoldást arra, hogy egy apa többet lehessen a családjával. Egy nagyvárosban sok időt elvihet az ingázás, egy kisebb vidéki településen pedig több az apai láthatatlan munka mennyisége. Én nagyon pozitívnak érzem a mai magyar családok nyitottságát a ” modern apaság” témájában. Gyakran vagyok vidéken, én magam is kisfaluból származom, nem érzek különbséget az apa szerep elfogadásában, csak a körülmények mások.

A modern kori technika, az állandó online jelenlét hogyan segítheti a család életét?

Nagy lehetőséget jelenthet. Én azt látom, hogy nagyon sok ember nagyon sok fölösleges időt tölt el utazgatással és szükségtelen munkahelyi jelenléttel. Ki kellene lépnünk a 8.00-17.00-ig mindenki legyen a munkahelyén teljesen meghaladott paradigmájából. Sokkal több távmunkára, otthoni munkavégzésre és rugalmas munkaidőre lenne szükség, ami nagyon megkönnyítené a családok életét. Ebben a kérdésben is azt gondolom, mint a munka-magánélet egyensúlynál: központi szabályozással kellene a munkaadókat ösztönözni arra, hogy az “apákat is hazaengedjék a családjaikhoz”.  Bármikor vállalom, hogy szerintem a magyar társadalom következő 20-30 évét meghatározhatja az, hogy ebben a kérdésben sikerül-e időben és okosan előrelépnünk.

 

Léder László következő előadása Esztergomban „Modern apaság” címmel április 18-án lesz, részletek a linken találhatók.

Érdemes meglátogatni Léder László által megálmodott Apa Akadémia honlapját, ahol további információk és lehetőségek találhatók a témában.