Vegytiszta szerepek

Talán az egyik legvitatottabb, legnehezebb társadalmi téma a női és a férfi szerepek kérdésköre. A belénk kódolt ösztönöknek megfelelően a nő biztonságra, a fészek megteremtésére és ápolására vágyik, a férfi védelmezésre, a család fenntartására született. Ezzel szemben a társadalom ma más lehetőségeket is kínál és el is vár nőtől és férfitől, átvehetünk egymástól feladatokat, átlóghatunk egymás szerepkörébe. A családok többsége nem az úgynevezett hagyományos séma szerint működik – Tittmanné  Katival kerestük a válaszokat a lehetséges harmonikus megoldásokra.

Kati szociális munkás, tanári diplomával, személyes tapasztalata és rálátása van a családok működésére. Ha visszatekintünk hatvan-nyolcvan évvel ez előttre, az általános szokás az volt, hogy a nő nem dolgozott, nevelte a gyermekeket, művelte a háztáji kertet, a férfi végzett pénzkereső munkát, valamint szintén segített a családi gazdaság körüli teendőkben. A mai családoknál nem ennyire elkülönültek a szerepek. A nők is munkavállalók lettek, hozzájárulnak a családi kasszához, így kevesebb idő jut a hagyományos értelemben vett női teendőkre, amit a férfi erre szánt ideje pótolhat.
– Ismerek olyan családot, ahol a nőnek van több technikai érzéke, így elvégez sok olyan munkát, ami elvileg férfi feladat lenne. Mégis jól tudnak együttműködni, kiegészítik egymást, nem érzik úgy, hogy elveszik egymás elől a munkát – mondja Kati. Az egyensúly megteremtésében nagy szerepet játszik a feladatokról való kommunikáció, kinek miben van segítségre szüksége és ki mit végez szívesen.

titmannkati

Ismét a régi korokra visszatekintve megállapítható, hogy a férfiak a maiaknál nagyobb lélekszámú családokat voltak képesek eltartani az egyetlen keresetükből, több volt a gyermek, viszont alacsonyabbak voltak az igények. A fejlődés hozta árubőség és az elérhető szolgáltatások hada megemelte az igényeket is, amihez a nő pénzkeresővé válásával igyekeznek felzárkózni. Régen nem volt ekkora kínálat a boltokban, az emberek szükségleteket elégítettek ki a vásárlásukkal, nem pedig igényeket. A különbség hatalmas, ha arra gondolunk, hogy húsz évvel ezelőtt Esztergomban vajon mit ettek az emberek, míg nem voltak jelen a helyi szupermarketek.

A férfi és női szerepek tárgyalása gyakran kimerül a nemek munkaköreinek áttekintésében, ám ennél többről van szó. Mindkét nemnek vannak külső jegyei, attribútumai, mozdulatai, egyfajta megjelenése a világban. A nők ma sietnek, nadrágot hordanak és sok esetben „harcossá” válnak, és gyakran elszörnyedünk a médiában is látható férfidivat képein. Kérdés, hogy a család működtetése érdekében a férfi által végzett házimunka mennyire van hatással a férfias jellegeire, a női pénzkeresetre fordított idő mennyire fordítja el a nőket a család ápolására fordított szerepeiktől.

Kati szerint, nem szerencsés mereven ragaszkodni a régi családmodellhez, mert a változásokon túl minden család egyedi és általánosságok mentén ma már nem lehet jól működtetni. Minden azon múlik, hogy a két fél mennyire tud egymásra hangolódni, kialakítani egy olyan szövetséget, amiben együtt tudnak haladni a céljaik felé. Meg tudják keresni a fennmaradásukhoz, továbblépéseikhez szükséges pénzt úgy, hogy az otthoni munkákat is el tudják végezni, a családra, vagy az egymásra szánt idő se szenvedjen hiányt.  Viszont figyelni kell arra is, hogy az egymás szerepeinek megtanulása, képviselése elmagányosodást is okozhat. Előfordulhat, hogy világban egyedül is helyt állni tudó nő, pénzkeresettel és megfelelő technikai tudással már kevéssé vesz részt alkalmazkodó partnerként egy kapcsolatban. S ugyanígy, egy férfi, aki ismeri a vasalás, a főzés fortélyait, talán nehezebben tart ki egy terheltebb időszakban a párkapcsolati helyzetben. A szerepek mára nem maradtak vegytiszták és nem nagyon lehet megjósolni, milyen hatással lesznek később a társadalom szerkezetére.

 

Alapítványunknál elérhetők olyan ingyenes szolgáltatások, mellyel a kisgyermekes családok életét tudjuk támogatni.


2020 márciusában ismét elindítjuk családlátogató önkéntes programunkat,
erről itt olvashatsz, illetve jelentkezhetsz: http://bit.ly/2puFjm7

Ha kisgyermekes anyukaként önkénteseink segítségére lenne szükséged, várjuk megkeresésed!
Rövid jelentkezés lapunk: http://bit.ly/30zhZlT
Elérhetőségeink:
eosa.esztergom@gmail.com, tel: 30 642 0547.

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)