A MÁLTAI LOVAGREND ÉS A SZERETETSZOLGÁLAT

A Keresztelő Szent Jánosról elnevezett ispotályos lovagrendet a 11. században Jeruzsálemben alapították meg a szegény és beteg keresztes lovagok ápolására.

1113-ban II. Paszkál pápa bullát bocsát ki a betegápoló ispotályt fenntartó szervezet önálló rendként való működésére.

A lovagrend Magyarországon a 12. században, II. Géza uralkodása idején telepedett meg, századokon át a végvárakban tevékenykedett, majd eltűnt az országból.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a 900 éves múltra visszatekintő Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete. A Szeretetszolgálat és a Máltai Lovagrend jelmondata, a “Tuitio fidei et obsequium pauperum – A hit védelme és a szegények szolgálata”. (forrás: www.maltai.hu)

 

IMG_2697

A MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT ESZTERGOMI TEVÉKENYSÉGE

Bár önkénteseik 1989-től tevékenykednek városunkban, hivatalosan 1992-től működik az esztergomi szervezet. Mára 8 féle szolgáltatást nyújtanak 3 telephelyen.

A “Játszva Megelőzni Program” keretében az első vidéki Máltai Játszótér Esztergomban épült 2000-ben a Bánomi lakótelepen. A cél eredetileg a lakótelepen “csellengő” gyermekek számára programok szervezése és ehhez kulturált helyszín biztosítása volt. Ezért is lett ez több mint játszótér. Közösségi térként mind a gyermekek, mind a szüleik számára sokféle program valósul meg itt: például sportesemények, nyári táborok, civil összejövetelek, szülinapi zsúrok.

A Gondviselés Házán belül 2004-től működik a Hajléktalanok Nappali Melegedője. Szomorú tény, hogy arányaiban egyre több a 18-25 év közötti fiatal. Számukra személyre szóló tanácsadást, szakképzést is intéznek. A nappali ellátás mellett – ahol átlagosan 50 főt látnak el – 2008 óta éjszakai szálláshelyet is működtetnek. Nyáron 30, télen 40 főnek tudnak itt szállást biztosítani.

IMG_2703

2005-ben indult el az Idősek Klubja, ahol különböző programok várják az idős embereket, társaságban vannak, figyelnek rájuk, növelve ezzel biztonságérzetüket. Volt akinek az életét mentette meg ez a gondoskodás: reggel nem jelent meg a foglalkozáson, ezért kimentek hozzá, ahol a földön fekve találtak rá, mert rosszul lett. Szerencsére időben érkeztek. 2010-től már napi egyszeri meleg étkezést is biztosítanak a körülbelül 30 idős személy számára.

IMG_2699

A Támogató Szolgálat a fogyatékkal élők segítését, támogatását takarja. 2007-ben szervezték meg ezt a szolgáltatásukat, melynek keretében segítenek a szállításban otthonról az iskolába, majd haza. Van, akit speciális iskolába (pl. Vakok Intézete), és van, akit munkába hordanak. Mindemellett segítik őket a különféle ügyeik elintézésében is.

A Családok Átmeneti Otthona egy éjjeli menedékhely, ahová gyermekével együtt a szülő is beköltözik (anya, apa, vagy mindkettő). 2008-tól tudnak segíteni így azokon a családokon, akik valamilyen átmeneti – pl. szociális – okból kifolyólag lakhatási problémával küzdenek. A fő cél, hogy emiatt ne emeljék ki a gyermeket, vagy gyermekeket a családból.

2012-től a Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása az az anonim szolgáltatás, amely bármilyen szenvedélytől (drog, alkohol, játék, stb.) szabadulni akaró személy számára nyújt segítséget. Az ártalom csökkentéstől (itatás, vitaminok, étel) kezdve akár a terápiába juttatásig széles a választék a támogatási formákban. Fontosnak tartják a megelőző tevékenységet is, ezért felvilágosító előadásokat, programokat szerveznek iskolákban, vagy városi rendezvényeken.

IMG_2698

A Jelenlét Program 2015-ben indult el, amikor megvásároltak Esztergom-Kertvárosban a szegénytelepen egy ingatlant. Itt alakítottak ki egy közösségi házat, ahol a környék mélyszegénységben élő gyermekeivel foglalkoznak, segítve őket a tanulásban. Emellett van baba-mama klub, szabadidős programok, jogi tanácsadás, pszichológus, családterapeuta, álláskereső börze, segítség a szociális ügyek intézésében. A cél ezen nehéz sorsú családok kimozdítása a szegregációból, amely nyilván nem egygenerációs történet.

A Máltai Szeretetszolgálat esztergomi csoportja működtet egy Mentálhigiénés Központot is, ahol pszichológus, családterapeuta, mentálhigiénés szakember ad tanácsot, vagy tart előadást kihelyezett helyszíneken mai aktuális témákról. Ilyenek például a különböző tanulási-, viselkedészavarok, evészavar, vagy napjaink egyik gyakori problémája, az abúzus, azaz a bántalmazás, ami lehet verbális (főleg az online térben terjedő), de akár fizikai is.

Hidas Ágnes, a helyi szervezet vezetője szerint sajnos egyre több embertársunk szorul valamiféle segítségre. Ezért is fogadják örömmel és szeretettel mindazokat, akik részt kívánnak venni önkéntesként ebben a nemes munkában. Úgy véli, a sokrétű tevékenységük révén mindenkinek találnak olyan feladatot, amivel szívesen foglalkozik!

Kapcsolat:
Telefon: 06 – 33 / 412 – 614. e-mail: maltai.esztergom@invitel.hu.
Több információ a szervezetről: https://maltai.hu/
Közösségi oldaluk: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza, Esztergom

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)