MEGÉRI A GONDOSKODÁST – Esztergomi Pedagógiai Szakszolgálat

“Minden gyermekben megvan a cselekvési vágy és a világmindenség megismerésének igénye, csak annak kibontakoztatását kell elősegíteni.” (Maria Montessori)

2013-ban alakult ki a mai szakszolgálati rendszer, régi nevén Nevelési Tanácsadó – kezdte Pivók Krisztina, az esztergomi tagintézmény igazgatója a szakszolgálat bemutatását.
Az esztergomi intézmény 2014 szeptemberében költözött a Bottyán János utca 8. szám alá.

P1060290

A megyei központ Tatabányán található, melynek hat tagintézményének egyike városunkban van. Az Esztergomi Szakszolgálathoz tartozik továbbá Nyergesújfalu és Dorog, mint feladatellátási hely. Ezen belül Esztergom 5 település, Nyergesújfalu 4, és Dorog 14 település gyermekeiért felelős.
Ezen a három helyszínen várják azoknak a szülőknek a jelentkezését, akiknek gondjuk van, vagy egyszerűen csak nyugtalanok gyermekük iskolai előrehaladásával, fejlődésével kapcsolatban. Szívesen segítenek, tanácsadásuk meglehetősen sokrétű!

P1060441

A Pedagógiai Szakszolgálat szerteágazó feladatai:

– szakértői bizottsági tevékenység, mely gyógypedagógus, konduktor és pszichológus komplex vizsgálatát jelenti (ide tartozik pl. az iskolaérettségi vizsgálat is);

– gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás (0-3 éves korig)

– nevelési tanácsadás (pszichológiai gondozás és fejlesztés)

– logopédiai ellátás (az óvodai szűrést 2018-ban kezdték el prevenciós céllal a jogszabályoknak megfelelően, ami nagyon jó ötletnek bizonyult, mivel jelentősen lecsökkent az első osztályosok körében feltárt esetek száma)

– konduktív pedagógiai ellátás (komplex fejlesztés 5 éves kortól, SNI-s gyermekek számára a családdal szorosan együttműködve)

– gyógytestnevelés (csak Esztergomban 700 gyermek érintett különböző problémákkal, mint például gerinc deformitások, lúdtalp, elhízás, hanyag tartás)

-iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás (napjainkban két nagy veszély van: a szociális helyzettől független bántalmazás, és a képernyőfüggőség . Döbbenetes tény, hogy vannak gyerekek akik már 3 (!) éves korukra képernyőfüggők.)

– továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás (ez a szolgáltatás megyei szinten érhető el, iskola, vagy szülő kérheti, Tatabányán lehet részt venni ezen a tanácsadáson)

– kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása (nem ritka, hogy a szülők valamilyen problémával keresik fel a szakszolgálatot, és kiderül, hogy extrém magas a gyermekük IQ-ja)

Gyermekük fejlődésével, viselkedésével, tanulásával, nevelésével kapcsolatos bármilyen problémával forduljanak bizalommal a szakszolgálat munkatársaihoz!

Elérhetőségek:

Esztergom
tel.: 06-33-314-009
e-mail: nevtan.egom@gmail.com
web: kempszesztergom.webnode.hu

Dorog
tel.: 06-33-400-023
e-mail:pedszakszolg@dorog.hu
web:kempszdorog.webnode.hu

Nyergesújfalu
tel.: 06-33-456-733
e-mail: nypsz@vnet.hu
web: kempsznyergesujfalu.webnode.hu

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)