Egységben az erő – vállalkozónői közösség megyénkben

Mompreneurs – Magyar vállalkozó anyák közösség
Komárom-Esztergom megyei regionális csoport 

A név az angol anya (mom) és a vállalkozó (entrepreneur) szavak összevonásával létrehozott fantázianév. A szervezetről és annak régiónkban működő csoportjáról Bárány-Szilfai Alidát kérdeztük.

20180926_InnovEM_Bus&Cake_09_p

Mikor, kik és miért hozták létre a hazai csoportot?
Egy Svájcban élő magyar anyuka, Nagy-Dellemann Erika hozta létre 2017-ben a Mompreneurs, magyar vállalkozó anyák közösségét, azzal a célzattal, hogy a magyar vállalkozó anyukák egy közösséget alkotva segítsék egymást, megoszthassák egymással speciális élethelyzetükből fakadó történeteiket, problémáikat. Speciális élethelyzet alatt itt azt értem, hogy egyszerre vagyunk (többnyire) kisgyermekes anyukák és vállalkozók. Nagy szükség volt egy támogató közegre, ahol találkozhatunk egymással (virtuálisan és számos, nekünk szervezett eseményen), eszmét cserélhetünk, és olyan együttműködéseket köthetünk, melyek kitűnő alapként szolgálnak vállalkozásunk fejlődéséhez.

Mi történt a kezdeti lépések után a szervezettel?
Amikor már több ezer tagot számlált a csoport, igény mutatkozott arra, hogy létrejöjjenek regionális csoportjai a közösségnek, így alakultak meg a megyei csoportok, ahogyan a Komárom-Esztergom megyei Vállalkozó Anyukák csoportja is, melyet 2019. elején alapítottunk. A regionális csoportok létrehozója szintén Erika (úgy hiszem, a közösség egyik alappillére, sikerének egyik kulcsa, hogy ez a fantasztikus nő áll mögötte, és próbál minden szinten részt venni a munkában), ő kérte fel a helyi anyukákat a csoportok megalkotására, és ő keresett a regionális csoportok élére is anyukákat. A Komárom-Esztergom Megyei Vállalkozó Anyukák közössége két területi bontásban működik, a tatabányai régió Zölei-Kocsis Blanka vezetése alatt, az esztergomi régióért pedig én vagyok felelős. Megyei csoportként is igyekszünk együttműködni a többi regionális csoporttal, és a helyi, témához kapcsolódó egyesületekkel is jó kapcsolatot ápolunk, ahogyan például az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvánnyal, de kiemelhetném azt is, hogy a tatabányai találkozóink helyszínét és infrastruktúráját a helyi Mértékadó Család és KarrierPONT biztosítja.

20180926_InnovEM_Bus&Cake_01_p

Hogyan tud segíteni a csoport, milyen esetleges problémákkal küzdenek?
A helyi csoport alapvetően természetesen a helyi vállalkozó anyukákat célozza meg, az ő problémáikra próbál megoldásokat kínálni rendezvényeivel, workshopjaival. Sajnos ezeket a rendezvényeket most be kellett rekesztenünk egy időre a vírus miatt, de semmi gond, megoldottuk online eseményekkel pótlásukat, melyek szintén nagyon sikeresek, Zölei-Kocsis Blanka szervezése alatt állnak. Alapvető célunk a helyi összefogás erősítése, egymás támogatásának elősegítése. Amikor például találkozót szervezünk, akkor is helyi anyuka által üzemeltetett helyszínt választunk, igyekszünk a legfelsőbb szinteken is figyelni arra, hogy egymást támogassuk. Ennek a közösségnek attól van megtartó ereje, hogy nincs információirigység, ugyanakkor pontosan értik a tagok egymás nehézségeit. Vagy azért, mert élik, vagy mert megélték. Mindig van valaki, aki tudja, érti, járt már ott, ismeri stb.

Az elmúlt időszak tapasztalatai hogyan formálták a közösségüket?
Azt gondolom, hogy amikor 2017-ben létrejött a Mompreneurs, eleinte csak annyi volt a cél, hogy ezek az anyukák összekapcsolódjanak. Nagyon jó érzés, és igen inspiráló ugyanis olyan nőkkel beszélgetni, akik hasonló szituációban vannak, ám mindegyikük máshol tart a vállalkozásban, ezáltal rendkívül sokat tudunk tanulni egymástól. Aztán amikor kinőtte magát a csoport, akkor igény mutatkozott a személyes találkozásokra, és ez indította el azt, hogy találkozók, workshopok szerveződtek, ennek ötletét is Erikának köszönhetjük. 

VH_MOMPtali_Dorog_2019.05.31.10

Lehet-e kapcsolódni Önökhöz?
Természetesen folyamatosan lehet csatlakozni hozzánk! Minden környékbeli anyukát szeretettel várunk, aki már vállalkozó, vagy még akár csak kacérkodik a vállalkozóvá válás gondolatával!

Itt tudnak csatlakozni a csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/964755653720827/.

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)