Belevaló fiatalok – cserkészek Esztergomban

Időről időre látunk itt-ott felbukkanni cserkész fiatalokat városunkban. Hol hátizsákkal a hátukon énekelve, hol történelmi megemlékezésen, városi rendezvényeken, önkéntes munkában, hol iskolákban. A 14. Holló Cserkészcsapat múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk Barna Jánossal.

Mikor és kik hozták létre az esztergomi cserkészcsapatot?

Cserkészcsapatunk jogelődje az Esztergomi Bencés Gimnázium Cserkészcsapata 1913-ban alakult, s az ország tizennegyedik bejegyzett cserkészközösségeként a 14-es csapatszámot kapta. Gimnáziumi keretek közt működő csapat hazánk egyik legeredményesebb társaságaként működött 1948-ig, mikor a bencés rend iskoláját  bezárták, szervezeteit megszüntették.

Társaságunk újjáalakulásának lehetőségét a rendszerváltás szele hozta meg. 1988-tól tekintjük csapatunkat újra működőnek. Ekkor már nem mint rendi fenntartású intézmény, hanem a Magyar Cserkészszövetség tagszervezeteként kezdünk dolgozni.

cserk

 
Kiket szólít meg a cserkészet? Mi a küldetése?

A cserkészet küldetése, hogy a cserkésztörvényen alapuló – jól körülírt – értékrend közvetítése által hozzájáruljon a fiatalok neveléséhez. Célunk: életrevaló, önmagukért és másokért tenni tudó, társadalmilag aktív, építő szellemű, nyitott ifjak közösségének szervezése. Mozgalmunk értékrendjében fontos szerepet játszik a becsület, a kötelességtudás, a felelősségvállalás, a segítőkészség, a gyengék védelme, a teremtett világ megóvása, a tiszta erkölcs.

Cserkészetünk önkéntesei által ifjúságnevelést végez, példát ad, életmodellt nyújt. Csapatunk tagsága jórészt általános és középiskolás gyerekekből és fiatalokból áll. Ebben a szezonban 120 fővel kezdjük a munkát. A közösségünkben tevékenykedő önkéntes vezetők is nagyrészt fiatalok: 16-22 év közötti remek ifjak. Üzenetünk mindenkinek szól, aki nyitott elveinkre és közösségünk életében tevékeny részt vállal.

Hogyan működik a gyakorlatban a csapat? Milyen tevékenységeket végez?

Cserkészmunkánk alaposan kidolgozott nevelési keretben – cserkészpróbák rendszerében – nyújt minden korosztálynak változatos, izgalmas, gyakorlatias elfoglaltságot. Programjainkat az iskolaév szerkezetéhez igazítva szervezzük. A szorgalmi időszakban heti rendszerességgel tartott összejövetelek, havonta megrendezett kirándulások, vagy egyéb hétvégi programok vannak palettán. A nyári szünidő alatt táborozásokat, vízitúrákat, hegyi vagy kerékpáros vándorlásokat rendezünk. Rendszeres résztvevői vagyunk a város nemzeti ünnepekhez kapcsolódó megemlékezéseinek, tagságunk bekapcsolódik – felekezetük szerint – az egyházi közösségek életébe.

Nagyon színes, sokféle elfoglaltságuk van a gyerekeknek. Miért van fontos hangsúly a szolgálaton?

Nevelési programunk két legfontosabb eleme a KÖZÖSSÉG és SZOLGÁLAT. Évtizedes tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy gyermek számára legfontosabb a megtartó, értéket közvetítő, jó példát adó kortárs közösség megtalálása. Cserkészetünkön belül egy korosztályos társasághoz (őrshöz) tartozó gyermekek életre szóló barátságot kötnek, a közösen átélt örömök és megpróbáltatások valóban testvérré kovácsolják őket.

A szolgálat által fiataljaink felelősséget, fegyelmet tanulnak, megtapasztalják, hogy a befektetett munkának, az időáldozatnak nem csak az anyagi elismerésre való törekvés lehet a mozgatórugója, hanem a jól elvégzett munka öröme is. Vezetőink mind egykori kiscserkészeinkből nevelkedtek. Évek során megtanulták mit kell visszaadniuk az utánuk jövőknek, hogy hasonló élményekben legyen részük, mint nekik egykor. A cserkészet azzal a merész elképzeléssel, hogy a mozgalom működtetését fiatalokra bízza, a lehető legtöbbet teszi személyes fejlődésük érdekében.

Hogyan kötődik a cserkészet a családokhoz?

Távolról talán úgy látszik, hogy a cserkészet hasonlatos más egyesületekhez, kik sport vagy művészet terén igyekeznek kiaknázni a fiatalok tehetségét, ambícióit. A cserkészet azonban sokkal összetettebb. Már a kiscserkészeik is az mondják, Ígéretükben, mikor megkapják nyakkenőjüket: “Ígérem, hogy jó leszek.” Mindent megteszünk, hogy a családok életében érezhető változást hozzon, hivatkozási alapot teremtsen, ha egy gyermek cserkésznek áll. Sokszor tapasztaltuk, ha egy gyermek cserkészetben megtalálja közösségét, feladatát, akkor gyakran hozza magával testvéreit is. A mozgalomhoz kötődő családok életében stabil pont, jó bázis a cserkészcsapat közössége.

Milyenek a visszajelzések?

Közvetlen visszajelzés a gyerekek mosolya, a csapatprogramokon való aktivitás, a közösség erejének megtapasztalása. Számtalan köszönő szó, elismerés érkezik szülőktől, kik a “világ viszonyaihoz is mérve” értik, mekkora munkát végeznek fiatal vezetőink önkéntesen. Jó érzés, hogy jó helyen tudhatjuk gyermekeinket.

Hogyan lehetne hatékonyabban végezni ezt a munkát? Minek vagy kinek a segítségével?

Vannak merész álmaink. Jó lenne egy olyan bázis, közösségi tér, foglalkozások megtartására alkalmas épület, ahol zavartalanul dolgozhatunk. Vágyunk rá, hogy hajóállományunkat vízközelben, biztos helyen tudjuk. Szeretnénk, ha a város életében az elvégzett feladatokkal arányos tényezőként, a nevelési munka színterén elismert szereplőként tekintenének ránk. Ahogy számolom, 32. éve vagyunk itt a porondon…

 Hogyan lehet csatlakozni a cserkészekhez? 

Érdeklődni, jelentkezni a csapat elérhetőségeinek valamelyikén lehet:

Honlap:www.14eshollok.hu,
E-mail: 14eshollok@gmail.com,
Facebook oldal: www.facebook.com/14eshollok

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)