Szülőket segítő szakértő gondoskodás – Védőnői Szolgálat

A védőnői szolgálat idén ünnepli fennállásának 105. évfordulóját! A szolgálat elsődleges célja a megelőzés, azaz a prevenció. A védőnők a kismamákkal, a kisgyermekes családokkal és az iskoláskorú gyermekekkel állnak kapcsolatban.

A várandósság megállapítását követően a várandós nő időpontot egyeztet a területileg illetékes védőnővel, aki kiállítja számára a várandós-gondozási könyvet, megbeszélik a teendőket, kijelölik a kompetencia határokat, ezzel kezdetét veszi közös útjuk először a gyermek megszületéséig, utána pedig az iskolába kerülésig követik nyomon együtt a családdal a gyermekek fejlődését, sorsának alakulását.
Már a várandósság tervezésekor is szívesen látják a leendő anyukákat és apukákat, életviteli tanácsadás, várandósságra való felkészülés témában nyújtanak széleskörű tájékoztatást.

IMG_2784

Kiemelt feladatuk a szoptatásra való felkészülés valamint a hatékony szoptatás kivitelezésében nyújtott segítség, mert bár elsőre könnyűnek tűnhet a gyermek anyatejjel történő táplálása, mégis számos probléma adódhat a gyakorlatban, melyeknél a védőnők jelenléte és támogatása sok esetben a kezdeti nehézségek könnyebb átvészelése érdekében segítséget nyújt az édesanyák számára. A területen szoptatási tanácsadó segítségét is kérhetik az anyukák.

A gyermek megszületése után több helyszínen valósulnak meg a találkozók, a családok otthonában, a védőnői tanácsadóban és később az iskolákban. A tanácsadóban zajlik a gyermekek fejlődésének nyomon követése, itt történnek az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok (testsúly-, magasságmérés, látás, hallás, vérnyomás, egyéb vizsgálatok). Kezdetben gyakrabban, majd az életkor előre haladtával ritkábban, évente történnek a vizsgálatok. A település óvodáiban is találkozhatunk a védőnőkkel, ahol elvégzik az előírt tisztasági vizsgálatokat, valamint egészségnevelés témaköreiben kérhetik a közreműködésüket az óvodapedagógusok.

Az iskolába kerülés után a gyermekek az iskola védőnőkkel találkoznak az intézményekben, ahol – a teljesség igénye nélkül – folytatódnak az előírt vizsgálatok, védőoltások szervezése és lebonyolítása történik, felvilágosító előadások segítik a gyermekek felkészülését a nagybetűs életre.

IMG_2792

A városban különböző klubok és foglalkozások működnek, amelyeket az anyukák szívesen látogatnak gyermekeikkel. Ilyen például a baba-mama klub, kerekítő foglalkozás, ringató, babaúszás, stb.

A Vaszary Kolos Kórházban évente több alkalommal rendezik meg a szülésre felkészítő előadás sorozatot, melyet szintén nagy érdeklődés kísér.

fotó
(Juhász-Dubniczky Ildikó)

A védőnők team munkában dolgoznak, szoros együttműködésben különböző területek szakembereivel.

A régió védőnői szolgálatai

Az Esztergomi Védőnői Szolgált közösségi oldala

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)