Gyerekszobák jótündére

Csodálatos, színes és kedves falvédő mintákat hozott magával a találkozásunkra Eck B. Kata, aki 19 éve feleség, három gyermekes anyuka, és mellette az álom gyerekszobák jótündére.

Mikor kezdtél el varrni?
Mindkét nagymamám varrónő volt, így a varrás a génjeimben van. Gyermekkoromban, az apai nagymamámnak volt egy lábbal hajtós Singer varrógépe, azon tanultam meg varrni. Átalakítottam a ruháimat, majd elmentem bennük iskolába – a szüleim meg fogták a fejüket!

Kata és Balázs

Innen egyenes út vezetett a falvédők, gyerektextilek készítéséhez?
A gyerekek mellett kertészmérnökként végeztem a főiskolán, de rájöttem, hogy az az időbeosztás, amit ez a szakma megkíván, számomra nem egyeztethető össze a családdal. Lehet, hogy majd egyszer még belefogok, de egyelőre félretettem ezt a hivatást. Az első falvédőmet akkor adtam el, amikor a középső kislánykánk két éves lett és, rádöbbentem, hogy azt az összeget, amit GYES-ként kapok, ki kell egészítenem. Egy éjszaka alatt végigpörgettem a lehetőségeimet: keressek munkahelyet és menjen Luca bölcsibe? Mihez értek, amit otthonról is lehet végezni? Karácsonyra varrtam a gyereknek egy-egy falvédőt. Ezeket lefotóztam és elindítottam egy egyszerű honlapot. Meglepetésemre jött is rögtön pár megrendelés, majd fokozatosan egyre több és több, egyre újabb igényekkel, így elkezdtem megrajzolni az egyedi elképzeléseket és megvarrni a megrendelőim gyerekkuckóit. Találtam egy olyan piaci rést, amit be tudtam tölteni.

Mimózáék Karinty színház Hököm projekt

(Mimózáék – Karinthy Színház)

Hogyan lépted meg a vállalkozóvá válás bátor lépését?
Nem volt bátor lépés, egyszerűen csak erre volt szükségünk. Azt láttam, hogy a gyerekeknek nagyon fontos, hogy otthon legyek, hogy elérhető legyek. Ez tartotta bennem a lelket. Az, hogy a saját magam főnöke vagyok, szabadon beoszthatom az időmet sokszor nagyon jól jön, és sokszor nagyon nehéz is. Kézművességből nehéz megélni, teljesen akkor köteleződtem el a vállalkozó lét mellett, amikor a főállású anyaságnak vége lett. Folyamatosan tanultam: honlapépítést, online marketinget, digitális grafikát. Visszatérő dilemma volt számomra, hogy ez valóban az én utam-e? Balázzsal mindig támogattuk egymást. Volt egy rövid időszak, amikor főleg én voltam a kereső és ő babázott. A családunkra, testvéreinkre is számíthattunk. Azt tapasztaltuk meg, hogy a gondviselés mindig velünk volt, mindig kaptunk annyit, amennyire szükségünk volt.

hárman

Mesélnél arról, hogy hogyan készül egy ilyen személyre szabott falvédő?
Korábban klasszikus applikálással és patchwork technikával készültek a munkáim. Két és fél éve kidolgoztam egy új megoldást. Míg kezdetben egyenként vágtam ki és hímeztem fel egy-egy motívum részleteit, most digitális rajztáblán készülnek a tervek, majd az életnagyságban vászonra nyomott mintákat varrógéppel rajzolom újra a kontúrok mentén. Az anyukák szeretik, hogy pontosan ugyanazt kapják, amit megálmodtak. Egyre bővül a kínálat a honlapomon, a megrendelőim kiválaszthatják, hogy milyen témát szeretnének, és a kapott insturkciók alapján, a gyerekszobához hangolom a puhaságokat. Ezt a részét élvezem leginkább, mert mindig akad egy-egy új téma, új kihívás. Egy munkadarab megtervezése és megvarrása fele-fele időt vesz igénybe. Futár viszi a megrendeléseimet szerte az ország határain belül és kívül. Rendelhetők egész kuckók falvédővel, takaróval, párnával; kérnek a koppanó buksik megvédésére rácsvédőt, vagy formapárnát, de készítettem már a Karinthy színháznak is díszletet a Mimózáék című gyerekdarabhoz.

BQ Szemezgető kukásautós, állatos klasszikus falvédő gyerekszobába bqdzájn

A családok visszajelzései mellett az egyik legnagyobb elismerésem volt, amikor megkeresett Marék Veronika fia, hogy a „mama rajzolt egy skiccet a Kockásfülű nyuszival, Kipp-koppal és Boribonékkal”, ami alapján az unokának tervezzek és varrjak falvédőt, de mindenképpen az én figuráim is szerepeljenek a képen.

Marék Veronika, a Boribon és Kockásfülű nyuszi illusztrátora a családjának rajzolt BQ falvédőmmel
(Marék Veronika Kata készítette falvédővel)

Most, hogy nagyobbak a gyerekek – 12, 15 és 18 évesek, – mennyit dolgozol egy nap?
Normális nyolc órás szigorú időbeosztásban, mintha elmennék dolgozni, csak közben pihenésképpen megfőzöm az ebédet, és összerakom a reggeli rumlit. Ez azt jelenti, hogy így kitolódik a munkaidőm és mikor Balázs este hazaér az oktatásból, én nehezen állok föl a géptől. Ő a biztos pont, akire mindig lehet számítani. Nagyon sokat segítenek nekem a gyerekekkel együtt, ezért nagyon büszke vagyok rájuk.

 

Kata elérhetőségei:
http://www.gyermekfalvedo.hu
www.facebook.com/eckbigart

 

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK-Munka-Család” projekt keretén belül valósult meg)