A sárkányokat le lehet győzni!

Amikor felhívtam Kovács Dórát, és elmondtam neki, hogy egy cikk megírása kapcsán keresem, meglepődött, és egyben megköszönte, hogy rá gondoltam. Megjegyezte, hogy nem igazán szokott magáról beszélni, kivéve, ha hasznára lehet másoknak, gyógyulása során szerzett tapasztalataival. Dóra ma már nyugdíjas éveit tölti, de aktívan dolgozik életmód-tanácsadóként az Egészségforrás Alapítványnál.

dóra kép

Bizonyára mindnyájan sok tervvel, céllal indulunk a nagybetűs életbe. Vágyaink között szerepel az érdekes munka, szeretni való házastárs és a gyereknevelés ajándéka. Nekem minden sikerült eleinte, aztán elromlottak a dolgok. Megbetegedtem rossz életkilátásokkal. Küzdelmes időszak kezdődött, de végül legyőzte félelmeimet a gyógyulási vágyam. Az orvosi kezelések után vállaltam egy szigorú életmódváltást és ez megváltoztatta az egész világlátásomat. Kétévnyi gyógyterápia után meggyógyultam és újjászülettem. Azóta is igyekszem egészségesen élni. Életmód-tanácsadóként az Egészségforrás Alapítványban daganatos betegeknek segítek a saját gyógyulási útjuk kialakításában.

Mi is történt? Egy orvosi vizsgálaton kiderült, hogy daganatom van. Az első összeomlás után természetesen keresni kezdtem az orvosi gyógykezelés lehetőségeit. Orvosaim a műtét és a kezelések fontosságára hívták fel a figyelmemet és a betegség lehetséges okát a túl sok napozásra fogták. Ez egyáltalán nem volt rám igaz, mert sose szerettem aszalódni a napon. Megműtöttek, reménykedni kezdtem. A gyerekek is egyre nőttek. Munkát vállaltam és azt gondoltam magam mögött hagyok egy nehéz életszakaszt. Nem így történt.

Tíz hónap múlva kiújult a betegségem. Ekkor mintha az ijedelem kiugrasztott volna a bokorból, dühösen és most már elszántan gyűjteni kezdtem az információkat egyéb kiegészítő, természetes gyógymódokról. Így kerültem kapcsolatba az Egészségforrás Alapítvánnyal Budapesten, ahol sok biztatást, gyakorlati tanácsot, lelki támogatást kaptam. Itt ismerkedtem meg a komplex kezelés fogalmával, ami a hagyományos orvoslást összeköti az egészségjavító életmóddal. Megértettem, hogy erősítenem kell az immunrendszeremet, ami többféleképpen is lehetséges. Én egy táplálkozási terápia mellett döntöttem és beiratkoztam egy autogén tréning tanfolyamra. A családi költségvetést férjemmel újragondoltuk, beszerzések, konyhai segítő megtalálása, merthogy ettől kezdve két évig bio-zöldséget és gyümölcsöt ettem nyersen és főzve, de sokat. Gyakorlatilag háziasszony lettem újra. Szerveztem a gyerekek életét és a magam gyógyterápiáját. Közben az alapítványban összeverődtünk néhányan betegtársak a zöldségek közös beszerzésére és rendszeressé váltak a találkozások, ahol kicseréltük terápiás tapasztalatainkat. Őszinték voltunk, tiszteltük és segítettük egymást. Rájöttünk, hogy közösen erősebbek vagyunk. Lassan kialakult egy önsegítő csoport, ami komoly lelki támaszt is jelentett mindnyájunknak. Ezekben az években tanultam meg, hogy tehetetlenségérzés helyett mindig azt keressem, hogyan oldjam meg az adott problémát. Óriási átalakulás és belső utazás is volt ez egyúttal. Most jobban ismerem a határaimat, tudom mi az, ami gyengít és mitől vagyok erős vagy békés. Meggyógyultam, mindennek már 30 esztendeje. Hála a Gondviselőnek és minden segítőmnek!

Hogy történt, hogy az alapítványnál kezdtél dolgozni? Mit jelent neked most az alapítványnál végzett munka?

Az alapítvány kezdetektől fogva barátságos oktató és támaszadó hely volt a megbetegedett embereknek, ahol lelkileg erőre kaptak, új ismereteket gyűjthettek és aktív résztvevői lettek helyzetük jobbításának. Úgy érzem, hogy a bátorítást tovább kell adni, többet kell arról beszélni, hogy mi minden segítheti a gyógyulást. Tíz évig laikus önkéntes segítőként kapcsolódtam az alapítványi programokba. Időközben továbbképeztem magam, és most életmód-tanácsadóként dolgozom itt. Tudom, hogy senki helyett nem gyógyulhatunk, de azt is tudom, hogy ha többet tudunk arról, mi lehet hasznunkra, akkor bátrabban nézünk szembe a sorsunkkal.

A cikkben említett alapítvánnyal e-mailben lehet felvenni a kapcsolatot:  egeszsegforras.alapitvany@gmail.com

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)