8 CSALÁD, 5 KÉRDÉS – Gergely Julianna (Jules)

Új sorozatunkban körbejárjuk, vajon egyes családoknál mitől működik jól a rájuk váró feladatok ellátása, hogyan tudnak közösen harmóniát teremteni a gyermeknevelési, otthoni munka, vagy a háztartási teendők terén. Nyolc család nő tagját kérdeztük meg, azonos kérdésekre válaszoltak.

HAMAR KONSZENZUSRA JUTUNK – GERGELY JULIANNA

IMG_7129

Mennyire fordítotok a családban arra figyelmet, hogy a másik által elvégzett láthatatlan munkát (például ételkészítés, takarítás, elromlott dolgok megszerelése, kerti munka, autótakarítás) elismerjétek, és ezt szóban is kifejezzétek? Egyáltalán fontos a köszönet, vagy mindenki tegye automatikusan a dolgát?
Egyikünknek sem az “elismerő szavak” a szeretetnyelve, így ez nem jelent problémát, ha elfelejtjük megköszönni. Szerencsére mindkettőnk számára természetes, hogy ezeket a feladatokat elvégezzük és nem várunk érte dicséretet.

60-70 évvel ezelőtt egy családban a férfi és női szerepek eltérőek voltak a ma szokásostól: sok családban pelenkáznak, házimunkát végeznek a férfiak, a nők pedig néha kemény tárgyalópartnerek, vagy jobban értenek egy villanykörte kicseréléséhez, mint a párjuk. Mi a véleményed, mikor volt jobb, régen, vagy ma?
Véleményem szerint most jobb élni, mert nagyon fontos, hogy a férfiak is kivegyék a részüket a gyereknevelésből és a házimunkából. Így lehet kerek egy család. Persze a családfenntartás is fontos, így természetesen a férfiakra ebből a szempontból kevesebb ilyen feladat jut, de így is egy kicsit belekóstolhatnak a napi teendőkbe.

Fontosnak tartod, hogy a nő is dolgozzon, pénzt keressen, hozzájáruljon a családi költségvetéshez? Milyen arányban tartod ezt jónak? Mit gondolsz arról, ha csak a férfi keres pénzt?
Szerintem elfogadható, ha csak a férfi keres pénzt (főleg, amíg kicsik a gyerekek). Ez nem azt jelenti, hogy a nő nem csinál semmit. Hiszen otthon (főleg, ahol több gyermek is van), bőven akad feladat. Illetve a gyerekek logisztikája is a feleségre hárul sokszor. Igazi elismerésem azon hölgyek felé, akik mindezt munka mellett is sikeresen meg tudják oldani!

Ha osztoztok a házimunkában, megbeszélitek előre, ki mit csinál? Szokott nézeteltérés lenni, ha az egyik fél nem végzi el, amit elvállalt?
Nem szokott nézeteltérés lenni, maximum viccesen megjegyezzük, hogy “nincs holnapra zoknim” vagy “nincs tiszta kiskanál”. 🙂 Az évek során automatikusan kialakult, hogy ki mit csinál nálunk. Nagyon hálás vagyok a férjemnek, hogy például külön kérés nélkül, évek óta a mosogatást ő végzi nálunk, mert azt én nagyon nem szeretem.

Mit tartasz a legfontosabb férfi szerepnek egy családban? Jó, ha iránymutatást ad, vagy közösen kell dönteni mindenről? A gyermekek nevelésében milyen szerep az, amit csak ő tud képviselni?
A legfontosabb szerintem a CSALÁDFŐI szerep, és a családfenntartás. Nálunk általában mindent megbeszélünk, mielőtt döntenénk, főleg, ha nagy horderejű döntés előtt állunk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert hasonlóan gondolkodunk, így hamar konszenzusra szoktunk jutni. A gyereknevelésben a legfontosabb, hogy látják a FÉRFI mintát, illetve nálunk a mókázás, lazulás, vicces pillanatok kötődnek apához a gyerekek nagy örömére.

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)