Az anyák hősök

Ma már negyedik trimeszternek is nevezik a baba megszületése utáni első három hónapot, mert nagy jelentősége van az életkezdet körülményeinek az édesanya és a csecsemő számára is. Kulcsfontosságú a baba táplálása, melyek közül a szoptatás lenne minden baba számára a legmegfelelőbb. Rengeteg tévhit van a köztudatban a szoptatás terén. Rózsa Ibolya, IBCLC laktációs szaktanácsadó szerint az erős sztereotípiák lebontása után, valamint hatékony támogatást követően a legtöbb anyuka képes a megfelelő ideig táplálni a csecsemőjét anyatejjel.

Főként az első baba születésekor sok aggodalom lehet az édesanyában, vajon amit eddig csak elméletben tudott, vagy a környezetétől hallott, sikeresen meg tudja-e valósítani, ha itt lesz a kisbaba? Mindenki azt szeretné, ha a pici szépen táplált, jól fejlődő, kiegyensúlyozott lenne, és a táplálkozások közötti időben pedig minél nyugodtabb, minél kevesebb sírással. De ez szinte sosem így teljesül, a babának az etetésen kívül szüksége van nyugtatásra, fájdalomcsillapításra, ivásra és altatásra, amire az anyatej, a szoptatás és az anya közelsége a legjobb gyógyír. – Azt szoktam mondani, hogy az anyák hősök: elképesztően sok szenvedést kibírnak, mielőtt hozzám vagy más szoptatási tanácsadóhoz fordulnak. Egy kisebesedett mellbimbó és a lelki teher, hogy szeretné táplálni a babáját, de nem sikerül, nagyon nagy fájdalmakat tud okozni – meséli Ibolya. Esztergomban és országszerte is vannak képzett szoptatási tanácsadók, Ibolya 2002 óta segíti az édesanyákat otthoni látogatással a helyes szoptatási technika elsajátításában.

ibolya

A csecsemő cumival, cumisüveggel való nyugtatása nem jó megoldás., Megváltozhat a baba szopási technikája, ami a mellbimbó épségére is kihathat, valamint  szájpad  deformitás is bekövetkezhet, illetve a baba el is utasíthatja a mellet. Ibolyának három, már kamaszkoron túli fia van, az első fia születése után határozta el, hogy hivatását az anyatejes csecsemőtáplálás segítésének szenteli. A tévhitek az első kicsinél rá is hatással voltak, a cumi és a cumisüveg bevezetése után nagyon korán abbamaradt a szoptatás. Ibolya szerint az egyik legkárosabb tévhit, hogy a szoptatás mindig fáj, fájnia kell és ki kell bírni, majd elmúlik. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a kisebesedett mellbimbó, és sajnos az anyukák már csak a kritikus helyzetben kérik a segítséget. A szoptatási tanácsadó minden esetben pontos anamnézist vesz fel, ugyanis néhány anyai betegség, hormonális állapotok, anatómiai eltérés, a koraszülött baba és a kicsi betegségei mind hatással lehetnek az anyatej termelődésére, valamint a szopás hatékonyságára, s ezek mellett lelki okok is lehetnek a háttérben. Ilyenkor a tanácsadó javaslatot tesz az anyukának további kezelési lehetőségekre, illetve elirányítja a szükséges szakemberekhez.

– Egyedi, hogy kinek mire van szüksége. Van, akinek egy találkozó elég, néhány anyukának több alkalomra van szüksége a probléma megoldásához, vagy többször felhív telefonon, hogy adott esetben mi a teendő – Ibolya a helyszínen naprakész, evidencia alapú információval és gyakorlati iránymutatással segíti az anyukát: megtanítja a mellre tevés módjára, a helyes testtartásra, elhelyezkedésre, a baba helyes tartására, vagy megmutatja, mi a teendő, ha rosszul tapad a mellre a baba. Mesélt olyan esetről, amikor az anyuka hat hete szoptatott fájdalmak között, majd mikor Ibolyától megtanulta a helyes technikát, a szobában beállt a csend. Ibolya figyelte a kismamát, kérdezte, mit érez, mire könnyes arccal halkan annyit suttogott: – nem fáj…!

A szoptatás jelentőségét már időszámításunk előtt is ismerték, Hammurapi babiloni király rendelkezett a szoptatós dajkák szükségességéről. Az ókori görög uralkodóházakban az elsőszülött fiút, a majdani trónörököst kötelező volt az édesanyának anyatejjel táplálni, Avicenna, Szent István király idejében élt világhírű polihisztor, orvos pedig fehér aranynak nevezte az anyatejet. Divathullámok is több ezer éve léteznek a szoptatásban, akár csak ma. Régen szoptatós dajkát tartottak a nők szép formájuk megőrzésére, fogamzásgátlás híján – a védett szoptatási időszak hiányában – inkább szültek tíz-tizenkét gyereket, csak a mellük szép maradjon. Szerencsére Magyarországon a többi országhoz képest jó a szoptatási kedv, a mell korrekciós műtétek sem feltétlenül akadályozzák a későbbi anyatejes táplálást. Nem árt azonban tudni, hogy maga a várandósság változtatja meg a mell szerkezetét, nem a szoptatás.

Már a babavárás időszakában érdemes megismerkedni a helyes szoptatással és a segítő elvekkel. Rózsa Ibolya Szoptatás: tények és tévhitek című könyve egy nagyon hasznos és könnyen érthető mobil applikációban segíti az édesanyákat. A baba megszületése után szükség esetén kérhetik Ibolya segítségét, illetve részt vehetnek a laktációs szakember képzésben, akár önkéntesként, akár a moduláris rendszerű oktatásba bekapcsolódva a hivatásos IBCLC képesítésig.

Rózsa Ibolya honlapja és elérhetőségei: https://iboly.hu/

Az oktatási központ és tudásközpont: https://anyatejut.hu/

Az Anyatejút Facebook oldala: https://www.facebook.com/anyatejut/

Az esztergomi baba-mama csoport: https://iboly.hu/anyatejut.html

 

(A cikk az EFOP-1.2.9.-17-2017-00025 „NŐK –Munka-Család” projekt keretében valósult meg)