Több, mint gondoltam volna

Két kicsi, két év korkülönbséggel, gyakorlatilag egész napos elfoglaltság. Időt és figyelmet adni a gyerekeknek, gondoskodni a nevelésükről, ha éhesek, etetni, ha betegek, ápolni, ha szeretnék, megölelgetni őket. Magunkra és a háztartásra emberfeletti megpróbáltatás időt találni. Kriszta és Gáspár az első és a második baba születése után is kérték az Esztergomi otthon Segítünk Alapítvány segítségét. Kriszta azt mondja, többet jelentett, többet kapott, mint hitte volna.

Hogyan találtatok rá erre a lehetőségre?
Az első kislányunk születésekor eljártunk gyermekeknek szóló programokra, Csillangóra, baba jógára, egy ottani anyukától hallottam, mekkora segítséget kapott az alapítványtól. Megütötte a fülemet, milyen szépen beszélt az önkéntesekről, hogy miket csinálnak és hogy mekkora segítség volt ez neki. Még nem voltam várandós a második babával, de egyre nehezebbnek éreztem a házimunkát, a napi teendőket és az egész napos egyedüllétet a kicsivel. Felhívtam Lukács Anikót, majd Kocsis Helgával eljöttek egy személyes látogatásra. Sokat beszélgettünk, a lányom pedig szinte rögtön Helga ölébe kéredzkedett.

Nagyszülőktől tudtok segítséget kérni?
Az egyik nagyszülői csapat vidéken, a másik külföldön él. Ha jönnek, nagyon lelkesen részt vesznek a teendőkben, de így tömbösítve kapjuk a segítséget, ami nagyon üdítő, de a sima hétköznapok ettől még nehezek. A férjem viszonylag aktívan részt tud venni a gyerekek körüli teendőkben, de sok olyan időszak van, amikor nagyon sokat utazik és kevesebbet tud itthon lenni. Viszonylag távol lakunk Esztergomtól, egy rövid programra, vagy vásárlásra sem egyszerű bejutni, kimaradnak a közösségi találkozások, élmények is.

homestratt_onkentes

(a kép illusztráció)

Helga hetente egyszer jön hozzátok, mennyit tud így segíteni?
Kívülállónak, vagy aki nem nevel kisbabákat, úgy tűnhet, ez a heti három-négy óra semmi. De nem, ez nagyon sokat jelent. Ki tudok szakadni abból a heti rutinból, ami a gyerekekkel kapcsolatos elfoglaltságot jelenti, nekem nagyon fontosak a beszélgetések, az a rengeteg gyakorlati tapasztalat, ami Helgától, és gondolom a többi családlátogató önkéntestől is kapható. Neki is három gyereke van, mindent tud a legapróbb problémákról is, arról is, milyen bajokkal hova kell fordulni. Biztonságban érzem magam ettől, nőtt az ismeretségi köröm is, magabiztosabban elboldogulok a teendők közt. A legfontosabbnak azt tartom, hogy annyira hiteles és őszinte, ahogy a saját személyes tapasztalataiból tud meríteni, azokat adja tovább nekem.

Milyen egy nap, amikor Helga veletek van?
Örülök, hogy az Alapítvány gondot fordít arra is, hogy a családlátogató önkéntes személyisége minél jobban hasonlítson a segítséget kérő családokéhoz. Helga nekünk ilyen. Amikor reggel megérkezik, egy kávé természetes, ha valami kérdés felmerült bennem, azt megbeszéljük. A nagyobb munkákat erre az időre teszem, mert tudom, hogy a gyerekek szeretnek Helgával lenni és nagyon aranyosan bánik velük. Önzetlenül segít mindenben, amire kérem, igazából ilyenkor én dolgozom valamit, amivel elmaradásom van, ő pedig a gyerekekkel körülöttem vannak. Már az is feltölt, hogy egy szimpatikus ember velünk tölti a délelőttöt, nagyon sokat köszönhetek neki, nem csak a gyerekek miatt, magam miatt is. A gyerekek előtt a hobbim, a kertészkedés adta ezt az élményt, most a közösen eltöltött idő.

Március 2-án ismét elindítjuk önkéntes képzésünket, ha csatlakoznál hozzánk, itt tudsz jelentkezni!

Kocsis Helgával készült, az önkéntességről szóló interjúnkat itt tudod elolvasni.