Megismerkedhettünk a Gordon módszerrel

vizi-beata-eloadas3

Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány szervezésében a  Védőháló az esztergomi családokért program részeként, Kikapcsoló-bekapcsoló előadássorozat keretein belül április 5-én, Víziné Kubicsek Beáta, a Gordon & TA Intézet vezetője tartott előadást www.mirevanidőnk.hu címmel.

Elsősorban a gyermeknevelésről és a kommunikáció fontosságáról esett szó. Arról, hogyan neveljük gyermekeinket, hogy mennyire kell tudatosnak lennünk és arról, hogyan vegyük észre  a játszmákat, melyet nap, mint nap észlelhetünk életünkben.

Mindemellett kihangsúlyozott és központi téma volt az emberi kommunikáció, hogy hogyan tanuljunk meg ismét az érzéseinkről őszintén beszélni. Míg gyermekek vagyunk és nem a társadalmi konvenciók szerint élünk tiszta szavakkal tudjuk kifejezni gondolatainkat és nem zajlanak a tudattalan játszmák.

Az előadás során megismerkedhettünk az „akció idő” (napi rutin, hétköznapi logisztika, munka/család feladataink, tevékenységeink összessége)  az „én-idő” és az „intim-idő” fogalmával. Az én-idő célja hogy magunkban magunkkal feldolgozzuk a bennünket érő hatásokat, élményeket, észrevegyük napi örömeinket, kezeljük bosszúságainkat. Az „intim-idő” vagy „kapcsolati-idő”, pedig a számunkra fontos személyekkel (párunk, gyermekünk, szülőnk, barátunk) négyszemközt töltött kapcsolatépítő beszélgetést jeleni a „hogy vagy?” valóban érdeklődő kérdésre adott hosszabb válaszok kölcsönös, értő meghallgatását.

Ki-ki felmérhette, hogy egy nap, vagy egy hét során mennyi én-idő és kapcsolati-idő jut önmagára, szeretteire. Vízi Beáta előadónk javaslata az ilyen időszakok tudatos megteremtése volt, megfelelő minőségben és rendszerességgel, azért, hogy lelki egészségünket megerősítsük, és hogy épülő elmélyülő kapcsolataink energiával tölthessenek fel a bennünket  mindennapi akciók hátköznapi feladataink elvégzéséhez.

Víziné Kubicsek Beával készített interjúnk itt található